De Helden van het Tahrir plein

Hand in hand stonden zij daar op het Tahrir plein; mannen, vrouwen, kinderen, jongeren, bejaarden, sloebers, moslims en christenen. Verenigd en onverzettelijk. 25 Januari 2011 begon hún protest. Protest tegen president Mubarak en zijn regime. Trommels, gezang, gefluit, euforisch gejoel. “Ga weg Mubarak!” schreeuwden zij in blinde woede, “verdwijn uit ons leven!” Na 30 jaar onderdrukking waren zij het zat en wilden niets liever dan een echt bestuur, democratisch en modern.

De helden van Tahrir bleven staan, dag na dag. Zij wisten: het is nu of nooit. Nu volhouden. Zij wilden hun leven geven als het moest. Vrijheid heeft geen equivalent. Dus leefden zij op het plein, eten en dronken daar. Ze sliepen daar. Er werd gebeden en zelfs getrouwd. Zij waren met velen, bijna 1 miljoen Egyptenaren in Caïro op het Tahrir plein. Ze bleven roepen en schreeuwen. Spandoeken en leuzen overal.
Het leger werd ingezet om orde te garanderen. Zij keken toe hoe de massademonstratie groter in omvang werd. Ze gingen op de foto met demonstranten, lachten en deelden eten met hen.
Soldaten werden gekust en omhelsd.

Vreedzaam zijn de Helden van Tahrir; ze doen niemand kwaad. De oproer politie werd ingezet door het regime van Mubarak. In burger. Mensen op het Tahrir plein werden belaagd, geschopt en geslagen, en sommige werden zelfs vermoord….het leidde tot bloedige rellen, maar het protest ging door. Het doel was in zicht, niemand haakte af, moedig vervolgde de Helden hun tocht.
Zij gaan niet weg, niet eerder voordat Mubarak is opgestapt.

Mubarak draagt een aantal taken over aan het Leger? Geen compromissen!
De burgers van Caïro hebben de macht, zij bepalen vanaf nu.

11 Februari 2011: Mubarak draagt officieel de macht over aan het leger en treedt af als president.
Feest, vuurwerk, gezang en muziek op het Tahrir plein! Burgers vallen elkaar huilend in de armen, het is gedaan! Het is gelukt!
Het regime is gevallen! De helden van Tahrir kunnen trots zijn, zij hebben geschiedenis geschreven.

De burgers van Caïro hebben de macht, zij bepalen vanaf nu.
Laat dit een waarschuwing zijn voor de toekomstige machthebbers in Egypte.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie